neděle 20. dubna 2008

SVOBODA - Osho

Nikdo tady není proto , aby naplňoval vaše očekávání . Jen velice zbabělí lidé se snaží naplňovat očekávání druhých . Opravdový člověk všechna očekávání druhých zničí , protože tady přece není proto , aby se nechal uvěznit představami , jaké má o něm někdo jiný . Udrží si svoji svobodu . Udrží si svou nestálost – v tom totiž spočívá svoboda . Dnes něco udělá , zatímco zítra udělá pravý opak , abyste si oněm nezačali něco myslet . Skutečná , ryzí lidská bytost je nestálá . Jen vyumělkovaní lidé jsou stálí . Ryzí bytost v sobě nese určité rozpory . Je ztělesněním svobody . Může být extrovert i introvert , může dělat , co chce . V každé chvíli si svobodně volí , co udělá . Jenže my lidem vnucujeme představu , že člověk musí být stálý . Stálost znamená , že člověk je mrtvý , že už dál nežije .
Jestliže říkáte .“Můj manžel je spolehlivý , ‘ myslíte tím vlastně , že přestal žít . Přestal milovat , žádná žena ho už nepřitahuje – ani vy . Ve skutečnosti se přetvařuje . Kdyby ještě pořád žil a miloval , přitahovala by ho krásná žena . Je to úplně přirozené . Může se rozhodnout , že ji nebude následovat , ale popírat ji , by znamenalo popírat sám život . Tento výraz je někdy dost zraňující , protože jsme měli příliš dlouho v lásce „charakter“ . Jenže člověk , který má „charakter“ , je mrtvý . Člověk , jež má charakter se dá zařadit , je předvídatelný – nemá budoucnost , má jen minulost . Vytrvale opakuje svoji minulost , neumí říct nic nového , neumí žít nic nového , nemůže být ničím novým . Dá se na něj spolehnout , jeho společenská užitečnost je ohromná – jenže je to stroj . Proto postupně odstraníme všechny lidské bytosti a nahradíme je stroji – a jsme v Matrixu.
VŽDYCKY KDYŽ VÁS NĚKDO NAPROSTO , BEZPODMÍNEČNĚ AKCEPTUJE , ZAČNETE SE MĚNIT . JEHO PŘIJETÍ VÁM DODÁVÁ ODVAHU . Láska je životodárná . Když se vám podaří najít najít ženu či muže , který vás miluje – ne z nějakého důvodu – prostě jen tak , pro lásku samu , pak vás láska promění . Najednou je pryč všechen smutek , veškerý pocit otupělosti . Začnete se jinak pohybovat , jste velmi půvabní . Vždycky , když vás někdo miluje , stačí vám tento fakt . Přestanete být chladní , začnete roztávat . Vaše srdce přestane cítit lhostejnost vůči světu . Víc si všímáte květin i nebe . Všechno tohle skončí , až obě bytosti začnou mít na sebe vzájemné požadavky . Oba jste se oznámkovali a je po líbánkách .
………………………………………………………….
Požitek z tohoto okamžiku nemá nic společného s novými věcmi , ale souvisí s harmonií . Můžete měnit věci každý den , ale jestliže vám nevyhovují , budete pořád běhat sem a tam a nikdy nenaleznete klid . Ať děláte cokoliv , nemělo by to být nucené , ale spontánní . Budete mít blaženější a šťastnější život .