pátek 7. března 2008

7. března 2008

ENERGIE
Do každého našeho konání(pohyb i myšlenka) je nutno vložit energii. Je to vše opět o harmonii. Pokud vkládám víc energie , než dostávám , přestává mě dosažený výsledek zajímat. Báječný příklad mě napadl při mých lítacích toulkách mimo realitu . Pokud do čehokoli vložím energii (teď myslím hovor , či písemný styk) , sice se dovím i nějaké nóvum a třeba se i pobavím = zisk energie ……, zároveň však tuto veličinu ztratím možným negativním přístupem druhé strany(leckdy je protistrana , ač třeba´s vtipná a oplodňující , posazena na braní energie – což může být laškování „na tělo“ , či přímé zásahy do našeho já). V okamžiku , kdy se rovnováha(harmonie) poruší , každý se snaží z tohoto hovoru vystoupit. JE TO SKVĚLÝ PŘÍKLAD JAK CITLIVĚ KAŽDÝ TVOR REAGUJE NA POTŘEBU ROVNOVÁHY.
A pak ať mi kdokoli říká , že je rovnováha chiméra. Každý ji máme v sobě , každý ji chceme podvědomě utvrdit , ne každý však ví , že harmonie(soulad) je interní záležitostí nás samých – v žádném případě ji nemůžeme vyžadovat po druhých , ale jen a jen po sobě.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
A TADY JE K TOMUTO TÉMATU STAŤ Z KNÍŽKY :
Při stavu duševní vyrovnanosti jsou všechny energie člověka shromážděny v centru mikrokosmu člověka tak , aby se namohly navenek projevovat v žádném ze svých extrémů . Osobní radost podmiňuje a vyvolává nezbytnost osobního smutku(dualita) , ale vyrovnanost nepřipouští ani jedno ani druhé(celistvost).
Astrál je uveden do stadia klidu . Žádný vliv zvenčí není natolik silný , aby byl schopen póly vyvést z rovnováhy. Říkejme takovému klidu zdrženlivost = vlastnost , která je jedním z aspektů vyrovnanosti (mlčenlivost , uklidnění).Duševní vyrovnanost je pevným štítem a spolehlivou ochranou před prostorovou nerovnováhou . Ve stadiu vyrovnanosti duch člověka ovládá sám sebe , což je považováno za velice účinný ochranný prostředek a mocnou zbraň . Bez vyrovnanosti a spokojenosti se s ochrannou sítí nedá pracovat , ani chránit organizmus před nemocemi. Vyrovnanost v duši by si měl každý za jakoukoli cenu udržet . Je lépe vše ztratit , ale udržet si rovnováhu , než získat všechno ale přijít o ni. V hrubohmotném světě neexistuje nic , co by mělo takovou hodnotu , že bychom za to museli platit ztrátou klidu a vyrovnanosti. Duševní klid je tou nejúčinnější ochranou před zlem . Proto : chystáte-li se začít s nějakou vnější aktivitou , pak o ní nejprve důkladně popřemýšlejte , než se do ní pustíte .
DUCHOVNÍ ROZVOJ SPOČÍVÁ V SOUSTŘEĎOVÁNÍ AGNI A OVLÁDNUTÍ SCHOPNOSTI PŘEKONÁVAT STÁLE VĚTŠÍ PŘEKÁŽKY PŘESAHUJÍCÍ TY PŘEDEŠLÉ . Každý se setkává jen s takovými překážkami , které odpovídají síle jeho ducha a jejich nárůst poukazuje na skutečnost , že i duch se vyvíjí .