pátek 28. března 2008

POVELIKONOČNÍ MOUDRO

O ŠTĚSTÍ - Mudr. J.Rigel
Mnoho lidí říká : Byl(a) bych šťastný(á) , kdyby …
A teď by se buďto uvažovalo , nebo plácalo . Někdo by byl šťastný , kdyby vyhrál v loterii , byl zdráv , kdyby měl auto , kdyby měl tu a tu ženu , kdyby se její manžel neopíjel , kdyby si mohla koupit nové šaty , kdyby dokázala vynadat spolupracovnici …
Pravda je , že by asi chvíli byli všichni šťastní . Jenže pak by se jistě objevila problematika jiného druhu , a třeba právě ze splnění svých přání by mohli být nešťastní . Ptejte se na osudy těch , kteří vyhráli v loterii závratné sumy , jaké potíže měli s lidskou závistí . Člověk , který je zachráněn před smrtí , může být otřesen vzpomínkou na nemoc a může mu to otravovat další život právě tak , jako může své nové zdraví vzít jako prostou a samozřejmou skutečnost . Život jde dál a tentýž člověk může být postaven do životní situace , ve které si řekne : „Bylo by lépe , kdybych byl zemřel “.
Zkrátka vždycky přijdou jiné starosti . Pravda je , že je štěstí pomíjivé . Někdo to vezme klidně na vědomí , ale jiný chce štěstí trvalé . Další obětuje své štěstí pro hodnotu , kterou považuje za vyšší , důležitější.
A jsme u hodnot . Zdraví je hodnota , auto je hodnota , vynadat někomu je také hodnota . Je jen otázka , zda byla hodnota zvolena správně , zda skutečně dává to , co si od ní slibujeme . Někdo vidí hodnotu ve své kariéře , v dosažení určitého místa , ale když ho dosáhne , je nespokojený třeba proto – a zase jeden z mnoha možných důvodů – že zjišťuje , že se pro toto místo nehodí . Chybně si zvolil cíl . Někdy je cíl nereálný , nedosažitelný , jindy dosažitelný , ale nesprávný . Existují pochopitelně i složitější hodnoty . Skutečností zůstává , že někdo přikládá svému cíli hodnotu , kterou pro něj mít nemůže a neví o tom .
TENTO ČLÁNEK PŘESNĚ VYSTIHUJE TO , O ČEM JSEM SE JIŽ ZMÍNILA NĚKOLIKRÁT . POKUD ČLOVĚK DISPONUJE ADEKVÁTNÍ INTELIGENCÍ , MUSÍ SI NEJDŘÍVE SROVNAT PRIORITY SVÉHO ŽIVOTA A URČIT SI CÍL , KE KTERÉMU PŮJDE. JINAK TO NEJDE – nechat se vláčet emocemi a nevědět , co chceme je cesta do pekel .