neděle 15. června 2008

Dr. R. Dahlke - Čím onemocněl Svět ?

Kdo hromadí peníze , vytváří situaci lose-lose . V původním společenství by člověk , který křečkoval zásoby na sto zim , ačkoliv je za dveřmi pouze jediná a jeho sousedé ve stejné době hladovějí , byl považován za těžce duševně chorého a předán medicinmanovi . Moderní „medicinmani“ se neustále setkávají s takovými „blázny“ , kteří v rozhodujícím okamžiku opravdu „blbnou“ . Málokdy však zasáhnou , většina z nich však není schopna do tohoto problému ani nahlédnout .
Rozdíl mezi dávnými lidmi a námi je prostý . U archaických lidí jde o konkrétní zásoby , u nás o peníze . A nejednou nás už nezastaví ani vlastní pošetilost . Peníze jsou vůbec hnací silou rýsující mnoho novodobých ďábelských kruhů .
-----------------------------------------------------------
Exponenciální růst
Mnozí jej znají z jeho zdánlivé fascinující stránky – v podobě sněhové koule , nebo řetězových dopisů . Obzvlášť mazaní jedinci tomu dnes říkají víceúrovňový marketing . Ten však má mezi seriózními obchodníky poněkud špatnou pověst , neboť i přes všechny vzletné názvy se dle něj odehrává většina katastrof .
Od té doby , co jsme v mnoha oblastech našeho bytí zrušili přirozené překážky růstu , roste dle něj bohužel také počet obyvatelstva zeměkoule . Lidé se množí jako lavina když se zhroutí jejich životní řád , jako je tomu třeba ve spoustě zemí tzv. třetího světa . Současné pokusy zamezit tomu na makrokosmické úrovni světové politiky připomínají až deprimujícím způsobem příslušná opatření v mikrokosmu našeho těla , když vytáhneme do boje proti nádoru pomocí cytostatik . Škody , které se přitom napáchají jsou často větší , než kýžený užitek a eskalaci přesto nejde zadržet . Stejně tak jen zhoršila situaci většina pokusů zbrzdit populační explozi .
Nesejde na tom , zda lidstvo dříve či později padne za oběť lavinovitému růstu obyvatelstva šířícím se epidemiím , nebo je zbrzdí katastrofy jako radioaktivní zamořen í – v děsivé situaci lose-lose se nacházíme všichni bez vyjímky .
Znepokojivé je , že na koncepci exponenciálního růstu je založen veškerý náš ekonomický systém. Co bychom u jednotlivého organismu rozpoznali jako zvrhlé , v tom zde spatřujeme systém a metodu . Hospodářství musí růst stále dál , jinak hovoříme o krizi a katastrofě . Přitom největší nebezpečí a vlastní katastrofu představuje právě požadavek neustálého růstu .
..............................................................................
A co s tím dál ? Svými slovy podávám obsah tak , aby byl srozumitelný každému .
Nastolit rovnovážný stav organického růstu = namísto bičování produkce – růstu vyměnit tzv. materiální požitkovost za duchovní vývoj bytostí . Kvantitu nahradit kvalitou . Zběsilý růst se vždy naskytne tam , kde se něco pokazí a je zapotřebí(většinou fatálně) nastolit rovnováhu . Nejlepším příkladem je rakovinné bujení - pořád je čas na sobě pracovat - ne radiace pomůže do života , ale posun k jinému vnímání .